About Me

My Photo
gerasimos polis
Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1962, σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και αναζητώ την αλήθεια και μόνο την αλήθεια με όποια μορφή και αν μεταμφιέζεται...
View my complete profile
Tuesday, August 30, 2005
GR:Πριν ξεκινήσω για διακοπές έδωσα μια συνέντευξη στον Μάνο τον Χαραλαμπάκη στα "ΝΕΑ" για ένα πρακτικό πρόβλημα που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα σημεία όταν αποφασίζει κάποιος με κινητική αναπηρία να κολυμβήσει στη θάλασσα. Πάνω κάτω είναι τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει ο Μάνος....

"Γολγοθάς για ένα... μπάνιο Eλάχιστες υποδομές και ανύπαρκτη ενημέρωση για πολίτες με αναπηρίες ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

«Οι τουριστικές υποδομές για πολίτες με αναπηρίες είναι ούτως ή άλλως λιγοστές στην Ελλάδα. Αλλά δεν γίνεται ούτε το αυτονόητο: μια καταγραφή των προσβάσιμων ξενοδοχείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που θα μας διευκόλυνε».


Ο αρχιτέκτονας - πολιτικός μηχανικός κ. Γεράσιμος Πόλης μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο - και όπως λέει στα «NEA» είναι μόνο ένας από τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που το καλοκαίρι κάνουν διακοπές μετ' εμποδίων ελλείψει προσβάσιμων υποδομών και ενημέρωσης.
Ο αριθμός των προσβάσιμων ξενοδοχείων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 10% από το σύνολο των περίπου 8.900 μονάδων. Οι απολύτως προσβάσιμες παραλίες μετριούνται στα... δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ δεκάδες είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που δεν διαθέτουν ούτε καν ράμπα στην είσοδο!


Πάντως, η έλλειψη ενημέρωσης είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι ξένοι τουρίστες με αναπηρίες που επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλες τουριστικές πόλεις της Ευρώπης, στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, κυκλοφορούν επίσημοι τουριστικοί οδηγοί για τους πολίτες με αναπηρίες αλλά παρέχονται και λεπτομερείς πληροφορίες μέσω Ίντερνετ. Οδηγός με τα προσβάσιμα καταστήματα στις ολυμπιακές πόλεις είχε βεβαίως κυκλοφορήσει πέρυσι και στην Ελλάδα - εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων. Φέτος ο οδηγός αυτός είναι... άφαντος!
«Πολλά ξενοδοχεία βάζουν απλώς το χαρακτηριστικό σήμα του αναπηρικού αμαξιδίου - ένδειξη ότι είναι προσβάσιμα. Δεν είναι όμως! Έχουν απλώς πρόσβαση στην είσοδο και το φουαγέ, ενώ οι υπόλοιποι χώροι έχουν μύρια προβλήματα» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων κ. Σπύρος Σταυριανόπουλος. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής, όπου τα πλήρως προσβάσιμα δωμάτια δεν ξεπερνούν τα 130 σε σύνολο 55.000. Το ίδιο απογοητευτική είναι η εικόνα και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας.

Όσο για τις παραλίες «επικρατεί το απόλυτο χάος», τονίζουν οι άνθρωποι των Συλλόγων με αναπηρίες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει ούτε οδηγός του ΕΟΤ
H ΛΕΞΗ «disabled» (ανάπηρος) και ένα... κλικ στη μηχανή αναζήτησης είναι αρκετά για να ενημερωθείτε από όλες τις επίσημες σελίδες των οργανισμών τουρισμών σε χώρες της Ευρώπης. Σε ένα δευτερόλεπτο εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή χιλιάδες πληροφορίες για καταλύματα, προσβάσιμα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μέσα μεταφοράς. Στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ η αναζήτηση με τον ίδιο τρόπο βγάζει «0 αποτελέσματα». «TA NEA» πάντως επικοινώνησαν με τον ΕΟΤ και ρώτησαν εάν υπάρχει οδηγός για τις διακοπές ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα. «Δεν κυκλοφορεί οδηγός» απάντησε η υπάλληλος και πρόσθεσε ότι πληροφορίες για τα προσβάσιμα καταλύματα μπορεί να πάρει κανείς από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.


ΤΑ ΝΕΑ , 12/08/2005 , Σελ.: N12Κωδικός άρθρου: A18312N121ID: 479945


EN: Just before I left for my august holidays I gave an interview to Manos Charalabakis at TA NEA newspaper concerning all the difficulties that faces a wheelchair user if he wants to do the simplest thing, to go for swimming.
There is a great lack of infrastrustures and services by the public sector and a lot of things that needs to be done. In all those I try to contribute a lot.

0 comments: